Ma 2024. július 21. vasárnap - Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Sukorói Borbarátok Egyesülete

Elérhetőség:
8096 Sukoró Páskom u. 5.
Mobil:06-30-211-9200
E-mail: sukoroiborbaratok@gmail.com
 
Elnök: Döme János

Egyesületünk tagsága - 23 tag - november 26-i közgyűlésén elfogadta a végleges alapszabályát és kérte a Székesfehérvári Törvényszéket az egyesület nyilvántartásba vételre. A Törvényszék 2488. sorszám alatt, 2012. december. 28-i jogerős végzésével nyilvántartásba vette egyesületünket. Ez jelentős számunkra, mert már nemcsak baráti társaságként működő szervezet vagyunk.
Még tavasszal, a sikeres kirándulást követően határoztuk el, hogy ősszel is szervezünk egy szakmai kirándulást. Busszal mentünk 40 fővel, november 18-án Badacsonytomajra és Szentbékkállára. A késő őszi időben is csodálatosak voltak a Balaton felvidék tanúhegyei, a Badacsony,  a Csobánc, a Tóti-hegy, és a Gulács. Szentbékkállán a Pannon-tenger lerakódásából létrejött több millió éves „kőtenger” kövezetén jártunk és billegtünk a kőpadon.
Finom borokat kóstoltunk a Borbély és Fodor családi pincészetekben. Élvezet volt hallgatni Borbély Tamás ifjú borász beszámolóját családi borászatukról, arról, hogy miként kezdte a család a borászatot: a nagyapa és szülők hobbyként kezdték, maguk és barátaik örömére és ebből fejlődött ki a mai 20 hektáron elterülő híres badacsonyi borászat. Jelentős tapasztalatokkal és élményekkel lettünk gazdagabbak.
Az Adventi ünnepen, december 15-én, az esős idő ellenére sokan voltunk. Az egyesületünk tagja, Schieder István barátunk készítette a forralt bort, saját receptje alapján, a borászaink sukorói boraiból és fűszerekből, ami jól sikerült és fogyott is szépen.
Egyesületünk 2013. évi első eseménye, az első Borász-bál február 2-án a Gémeskút étteremben.              
Ez alkalommal Egyesületünk Tiszteletbeli Tagjává fogadtuk polgármesterünket Mészárosné Hegyi Gyöngyit, és felkértük ezt követően az I. Sukorói Borász-bál megnyitására.
A talpalávalót Molnár István szolgáltatta. Sokan voltunk, nagyon jó hangulatban telt az est.  Finom borok és finom ételek mellett hajnalig tartott a tánc, a mulatozás, és a nótázás.
Az egyesületünk 2013. évi közgyűlését márc. 23-án tartottuk meg. A beszámolók, határozatok a www.sukoro.hu internetes honlapon, a civilszervezeteknél, egyesületünkre kattintva tekinthetők meg.
Az év borversenyét április 12-én tartjuk meg, neves bírálók meghívásával. Dr. Janky Ferenc a Corvinus Egyetem borászati tanszékének tanára lesz a bizottság elnöke, tagjai pedig Nagy Gábor a Velence-tó hegyközség hegybírója, Dobos Ferenc a Budafoki Borászati Technikum főborásza és Mayláth Endre velencei borász lesznek. A verseny öt kategóriában zajlik: minőségi fehér, vörös és rozé, valamint vegyes fehér és vörös borokkal versenyezhetnek a borászok. Idén is kiválasztásra kerül községünk legjobb bora. A nyerteseket értékes kézműves fazekas díjakkal jutalmazzuk.
A tavaszi rossz idő ellenére megkezdtük szőlőink metszését, a tél nem volt kemény, a téli csapadék bőséges volt, jó termésben reménykedhetünk Isten áldásával.

Döme János
Elnök
Készítette: NeoSoft
Fel