Ma 2022. szeptember 26. hétfő - Jusztina napja van. Holnap Adalbert napja lesz.

Egy pohár ízletes turmix = egy pohár jó egészség!

 
A könyvtárban tartott előadásunk után – kóstolgatás közben - megígértem, hogy néhány gyümölcs – és zöldségturmix, illetve zöldturmix receptjét szívesen megosztom Sukoró honlapján.
 
 
(Az előadáson gyorsan megállapodtunk a kölcsönös tegeződésben, így jóval közvetlenebb lesz ez az írás is.)
 
A turmixok teljes értékű ételek, ellentétben a szűrt levekkel, amelyek nem tartalmazzák a növények rostjait. Az egészség megőrzéséhez viszont a rostokra nagy szükségünk van. Nyugodtan mondhatom, nélkülük nagyon nem megy …!
 
Mindennapi táplálkozásunk során gyakran elfelejtjük alaposan megrágni az ételünket, és szép számban vannak olyanok is, akik nem nagyon szeretik a nyers zöldségeket. Nekik jól jöhet egy pohár „tápanyagbomba”.
 
Variálj bátran! Az összetevőket illetően – a szakirodalomban - többféle elképzelés fut párhuzamosan. Van olyan megközelítés, hogy zöldséget és gyümölcsöt nem keverünk, egy kivétel van: az alma. Mások azt mondják, minél színesebb, annál jobb. Felsőfokon pedig az a vélemény: minél keserűbb, annál egészségesebb!
 
Egy biztos: KEVÉS JOBB DOLOG VAN, MINT JÓL ÉREZNI MAGUNKAT!
 
Először azokat írom le, amiket az előadás után kóstoltunk:
 
FONTOS: turmixtól függ, de lehet, hogy érdemes kevesebb vízzel először krémessé pépesíteni a hozzávalókat, majd folyamatosan hígítani, és a fordulatszámot emelni, amíg a számodra megfelelő sűrűséget eléred. A túl híg turmix ízetlen, a túl sűrű pedig már nem ital. Néha mindegy a hozzávalók sorrendje, ahol nem, ott jelzem.
 
Spenót, alma, banán: (ez a klasszikus)
2 jó marék megmosott spenót, egy szép egészséges alma (négyfelé vágom, kiveszem a magházát, majd még kisebb darabokra vágom, a héja feltétlenül rajta marad) és 1 meghámozott banán (4 darabba törve). Összesen kb. 2.5-3 dl víz. Elsőnek a spenót kerül a turmixba, majd a többi összetevő. Először alacsonyabb fordulaton 1 perc, majd a magasabb fordulaton szintén 1 perc. Jó esetben 8-9 dl lesz belőle. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik! Tápláló, finom és gyors reggeli.
Ezt megcsináltam egy kis gyömbérrel is, ízlett a bátraknak, akik jól jártak egy kis pikáns ízzel!
 
Cékla, sárgarépa, alma és gyömbér:
Egy közepes méretű cékla, egy méretes, tisztított sárgarépa és egy szép alma (ld. fent). A hozzávalókat kisebb darabokra vágom (turmixtól függ, hogy mekkora darabokat lehet beletenni, légy óvatos!). Ehhez a mennyiséghez kb. 3-4 dl víz kell, először a felét öntöm hozzá, majd fokozatosan hígítom. Ez nagyon fontos, mert csak így lesz krémes állagú. Egy kb. 1.5 – 2 cm darab gyömbérrel „megbolondítható”.
 
Sárgarépa, édes káposzta, alma és gyömbér:
1 méretes tisztított sárgarépa, 1 szép alma (ld. 1. recept), 4-5 levél édeskáposzta (én csak széttépkedem) és 1-1.5 cm meghámozott gyömbér, amit apró darabokra vágok. Itt a káposzta kerül bele elsőnek, majd a többi. Ráöntök 2 részletben kb. 3-3.5 dl vizet és mehet úgy, mint a fenti receptnél. A felhasznált víz mennyisége egyrészt az egyéni ízléstől, másrészt a felhasznált zöldség és gyümölcs víztartalmától is függ.

Kelkáposzta, datolyaszilva (hurma/khaki szilva) és narancs:
Fejenként egy- két káposztalevél (a legkülső levelét semmilyen káposztának nem használom fel), ½ datolyaszilva, ½ narancs és kb. 2 dl víz. A káposzta levelét eltépkedem, így nem kerül bele az ere sem. A datolyaszilvát felaprítom, a narancsot viszont hajszálvékonyan meghámozom, félbevágom és felszeletelem. Azért így, mert a héja alatt lévő „fehér anyag” (pektin) tartalmazza mindazt, amitől a benne lévő C- vitamin felszívódik, tehát nagy vétek a szemétbe dobni. (nálunk, otthon ezt külön lehámoztuk a gyerekeknek, nagyon szerették és nagy harc ment érte).
 
Fontos sorrend: először a gyümölcsök kerülnek a gépbe, kevés víz, majd a péphez adjuk a káposztalevél darabokat, még egy kis vízzel tovább turmixoljuk, majd jöhet a többi víz, ízlés szerint.

Szárzeller, sárgarépa, körte és chili (el is maradhat):
3-4 szárzeller a leveleivel együtt, egy méretes tisztított sárgarépa, egy szép körte (héja feltétlen marad, a magházát kivágom) és – ízlés szerint - egy kis chili. Minden hozzávalót apró darabokra vágok. Körte, répa, szárzeller, így kerülnek a turmix kehelybe és mindig egy kis vizet öntök hozzá, a kívánt állag eléréséig. Ehhez is kicsivel több víz kell, kb. 3 dl.
 
Spenót, narancs, avokádó, kesudió (igazi fehérjebomba):
2 jó marék megmosott spenót, 1 narancs (ahogyan fent leírtam), ½ avokádó (félbe vágom, a nagy magját kidobom, és a húsát kikanalazom) és egy marék kesudió. Lehet először a kesudiót egy kis vízzel krémesre keverni, majd jöhet a spenót, a narancs és az avokádó. Víz, tetszés szerint, de kb. 3 dl elég hozzá.
 
Kérdezheted, hogy miért kedvelem annyira a gyömbért, hogy több turmixban van, vagy tehető. A gyömbérnek sok jó tulajdonsága van:
  • támogatja a keringést,
  • csökkenti a vérnyomást,
  • csökkenti a koleszterin szintet,
  • jót tesz az emésztésnek,
  • a hagyományos kínai orvoslásban (HKO) melegítő hatást tulajdonítanak neki, gerjeszti a „TÜZET”, hatékony afrodiziákum.
Persze csak mértékkel, mert a gyömbérnek magas a kálium tartalma.
 
Még egy dolog figyelemre méltó lehet: a folyadékbevitel. „A gyümölcsök a „vegetabile” (növényi) víztartalmuk által a legtermészetesebb vizet szolgáltatják, tápértékkel együtt a szervezet számára, a húsban lévő „animális” vízzel ellentétben!” (Kolláth, 1988.) Szervezetünk sokkal jobban jár, ha zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt visszük be a vizet, mintha csak szűrt/tisztított vizet iszunk. A turmixban a növényi rostok jó vízmegkötő tulajdonsága érvényesül, így az emésztés során a folyadék hidratáló funkciója a teljes bélrendszerben kifejti hatását. A rostok által megkötött víznek székletszabályozó hatása is van. Már az elején is írtam, hogy rostok nélkül nagyon nem megy …!
 
Kísérletezz bátran, de egy dologra figyelj: a tiszta vízre, mert turmixban soha nincs gyümölcslé.
 
Végül egy érdekesség: „két darab alma, vagy körte egy pohár tiszta „esővíznek” felel meg.” (Ferencsik István).
 
Egészségedre kívánjuk:
Dr. Barta József és Barta Edina
 
2017.01.30
Készítette: NeoSoft
Fel