Ma 2024. május 27. hétfő - Hella napja van. Holnap Emil, Csanád napja lesz.

Látnivalók műemlékek

Sukorói Református Templom - Fő u. 66
A falu közepén emelkedik az 1832-ben épült, klasszicista stílusú református templom, ahol a pákozdi csata előestéjén (1848. szeptember 28-án) a haditanácsot tartották a fiatal Móga tábornok vezetésével.
A vita hevében az 1805-ből származó úrasztalára csapta le kardját Móga tábornok. Ennél az asztalnál mondta el Batthyány Lajos miniszterelnök is nagyhatású beszédét, amellyel a Habsburg-párti tiszteket is a forradalom eszméje mellé állította. A templomban nyaranta orgonahangversenyeket, a kultúrházban képzőművészeti kiállításokat rendeznek.
 
Sukorói Néprajzi Ház- Szilvássor 7.
A sárfalú, nádtetős ház koráról az első szoba gerendájába vésett 1863-as évszám tanúskodik. Az udvarról egy keskeny gádoron keresztül léphetünk be a nyitott kéményes konyhába, innen az első- és a hátsó szobába. Ezekben a helyiségekben a ház eredeti, az utolsó tulajdonostól ránk maradt berendezését, bútorait, tűzhelyeit láthatjuk. E tárgyegyüttest egészítette ki Sukorón gyűjtött tárgyakkal Pesovár Ferenc néprajzkutató, a Néprajzi Ház megteremtője, berendezője.
 
Sukoró műemlékvédelem alatt álló épületei
Sukorón megőrizték a hagyományos építészeti stílust, ma is számos nádfedeles ház épül, az utcakép, pedig arról tanúskodik, hogy az ittlakók fontosnak tartják a régi parasztházak fennmaradását. Ezt jelzi, hogy Sukorón csaknem 20 műemlékvédelem alatt álló épület van, ezek: Borbás u. 11., Fő u. 6., Fő u. 12., Fő u. 18., Fő u. 48., Fő u. 66., Fő u. 67/a, Kereszt u. 16., Kereszt u. 19., Kereszt u. 33., Öreg u. 3., Öreg u. 13., Szilvás sor 1., Szilvás sor 7., Szilvás sor 8., Zalka u. 2.
   
 
Szent Ignác Római Katolikus Templom Sukoró - Öreg u. 15-19
A mai második sukorói katolikus templom a komáromi jezsuita residentia főnöke építtette 1767 és 1768-ban. A templom a falu szélén, a tó felé egy hegyfokon épült.  Ez a hely megvédte a templomot a tűzvésztől, de annál inkább ki volt téve a viharnak. 1867-ben lényegesen bővítették a templomot, akkor kapta mai alakját. A munkálatokat Schmied Károly székesfehérvári építész végezte.
 
Pincesor
A pincék a faluhoz közeli Borjúvölgyben a Pincesoron és a Géciben találhatók.
Minden gazdának volt pincéje. A pincéket a löszfalba vájták majd szalmát és kukoricaszárat hordtak bele és azt meggyújtották.
A hőtől a pince belsője cserepesre égett ki, stabil boltozatott alkotva. A pincék tulajdonosaiknak köszönhetően ma is jó állapotban vannak,
a Pincesor, Csalitos és az Óbor utcákban.
 
Sukoró - Pákozdi Arborétum és Tájmúzeum – Külterület – Mészeg-hegy
Bővebb információ itt
 
Kopjafa - Főtér
A Fő utcában található parkban álló kopjafa az 1848. szeptember 29-i Pákozd-Sukorói győztes csatának állít emlékművet. A kopjafától csak pár lépés a Református templom, mely a csatát megelőző Haditanács helyszíne volt.
 
 
Készítette: NeoSoft
Fel