Ma 2024. július 21. vasárnap - Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Ha körbekerülném a tavat...

Tekerjük körbe a tavat!
 
 
Vasárnap reggel. Találkozunk a „Zsuzsinál” és indulunk. Süt a nap és szemerkél, majd esik az eső. Nem baj. Összenézünk, elmosolyodunk és megyünk tovább. Dehogy fordulunk vissza, végre szabadok vagyunk. Élvezzük a mozgást és a tájat, viccelődünk. Tekerés közben béke van. Egy óra múlva már az autókról kerékpárokat lepakolókat látjuk. Talán egy órát is utaztak, hogy ők is élvezhessék, ami nekünk helyben elérhető. Milyen jó nekünk! A szemben jövők mosolyogva biccentenek, ez a reggeli tekerés varázsa. Helyenként megállunk, fotózunk, figyeljük a madarakat. Kényelmesen tekerve is 2 óra múlva újra Sukorón vagyunk és mosolygós otthon a reggeli. Ez a nap jól indult! Mikor menjünk legközelebb? Vissza kéne menni a gyerekekkel is. Meg kellene osztani másokkal is. Napközben nézem a Sukorón megálló kerékpározókat. Jó nekik is.

Könnyen elérhető ez az örömforrás: a természet, egy kerékpár és mozgásunk harmóniája.

Itt a tavasz, jön a nyár, pattanjon Ön is vasparipája nyergébe és élvezze a kerékpározás szabad, természet közeli élményét! Mi az első gyermekkori kerékpáros élménye? Ugye, hogy mennyivel közelebb kerültek és elérhetővé váltak új helyek! Élje át újra! Felfedezésekre adott és ad ma is lehetőséget.

A kerékpározás infrastruktúrája az elmúlt évtizedben óriásit változott. Az eleinte elért km mennyiségeket manapság már a minőség is kezdi utolérni. Immár egyre több szakaszon, a forgalomtól teljesen független nyomvonalon, a természetnek lehetünk részei a közutak helyett. Sukoróra ugyan még egy szakasz sem fut be, de a következő pályázati ciklusban bizonyára ez is megvalósul. Pár éven belül összeköttetésre kerülhet településünk - a jelenleg kiváló útburkolatú, vegyes használatú - tóparti szakasszal és Nadappal egyaránt (lásd http://www.velo.hu/kerekparut-fejlesztesek-a-velencei-to-korul.html). Addig persze kár lenne várni: a falun átvezető közúton, a Rákóczi utcáról elérhető sóderes úton, vagy a focipálya mellett induló és az autópálya alatt átfutó földes úton elindulva is csatlakozhatunk a kiépített hálózatba.

A Velencei-tó, mint általában a tavak, kiváló kezdő kerékpáros túrázási lehetőség. Csak határozza el, keressen társakat és egy költségkímélő, szép napban lehet része. Családdal, barátokkal vagy akár egyedül is érdemes nekivágni! Már kisiskolás gyermekekkel elérhetők a túlparti strandok, játszóterek, fagyizók, illetve a kerékpárokat átszállítva óvodásokkal is elérhető mindez. Felnőtt és nyugdíjas baráti társaságok remek kirándulást tehetnek. Sportolók a sebesség, a menet idő és pulzusszám bűvöletében acélosíthatják jellemüket és testüket.

A bő 30 km-es kör szinte bárkinek körbe tekerhető, csak idő kérdése. Több alkalommal kipróbálva magunkat biztosan elérhető lesz és annak lesz a legnagyobb öröme a kör végén, akinek a legnehezebb volt azt megtenni. Már emiatt megéri teljesíteni! Higgye el, picit még a tóról alkotott képe is megváltozik, valahogy közelebbi lesz a kapcsolat. Még inkább jó érzés lesz majd egy ilyen meseszép adottságú településen, a tó szomszédságában, annak napi panorámájával együtt élni. Ha pedig már megkerülte balra, kerülje meg jobbra is!

Ha úgy érzi, hogy egy kör „sok”, akkor a bő 30 km-es táv helyett vállaljon rövidebb útvonalat. Például guruljon le a velencei vagy a gárdonyi partszakaszra és vissza. Aki Agárdig teker, az úgy érezheti, hogy a felét teljesíti a tó körnek, de valójában ez becsapós, annak maximum 40%-át jelenti. Aki ott már fáradt, ne válassza a Dinnyés-Pákozdi útirányt, mert az egyrészt egyhangúbb, másrészt annak kondíció és kitartás igénye miatt hamar ki fog derülni, hogy ki a leggyengébb láncszem a csapatban. Északi szélben ez különösen igaz! Olyankor különösen hosszú a pákozdi egyenes… Zivataros időben is a kiépítettebb, települést szegélyező partszakaszok kínálnak több menedéket. Agárdról visszafordulva könnyebb tekerés várhat ránk, de mozgalmasabban és jobban telik az idő. Kiváló alternatíva lehet a kerékpározás összekötése a hajózással Agárd és a Szúnyogsziget között. Őszi madárvonuláskor viszont a pákozdi szakasz is kihagyhatatlan, csupa lüktető élet!

Ha az induláskor tókerülésben gondolkodunk, javaslom inkább a Sukoró-Pákozd-Velence irányt. A sportosabb, ám relaxálásra is alkalmasabb szakaszt követik a mozgalmasabb részek. Ezek tompítják a fáradtságérzetet, ráadásul a legfárasztóbb szakaszt jellemzően hátszélben tesszük meg, majd az esetlegesen zivatarossá váló időben már védettebb részeken tekerhetünk. A déli parti strandolás, gyros-ozás is jobban esik, ha tudjuk Agárdra érve, hogy már a táv minimum 60%-át letekertük. A fagyi hívó szavát a gyermekek is értik - ez a motiváció még jól jöhet. Hazafelé a velencei traktoros után egyelőre a legjobb megoldás közúton megtenni kb. 1 km-t és a Körmös u.-Borostyán u. útvonalon (a gyalogos hídon a kerékpárt áttolva) érkezni Sukoróra. Mehetünk a parti úton, majd a földes úton a pálya alatt átkelve fel a Gémeskútig is, de ez sokaknak garantáltan felfelé tolást és az élmény keserű szájízét jelentheti.

A tó kör sportosabbak egy-másfél óra, lazábban akár fél vagy teljes nap is lehet más programokkal.
 
A tömeghatás itt is érvényesül, ezért jó ötlet szervezett tókerülésbe bekapcsolódni (pl. a Sukorói Önkormányzat által is támogatott 4. Hírlap Bringatúra 2014.08.30.).
 
Előkészületek:
 • ellenőrizze kerékpárjának műszaki állapotát (lásd KRESZ -> http://kerekparosklub.hu/kisokos/mielott-nyeregbe-ulnel, plusz hasznos a nyeregtáska állandó részeként egy tartalék gumi belső, egy pumpa és egy több funkciós kerékpáros szerszám);
 • ellenőrizze a településeken is megtekinthető térképet a tervezéshez és az időjárás előrejelzést (a jó idővel együtt jár a zivatar hajlam, ezért a folyadék pótlást jelentő kulacs mellett érdemes egy kis hátizsákba naptejet és esőkabátot is vinni);
 • vigyen arcképes igazolványt, ajánlott a mobiltelefon, esetleg készpénz;
 • izgalmas és hasznos okostelefonok esetén pl. a Runtastic alkalmazás használata;
 • csapatban tekerés esetén javasolt legalább egy mini elsősegély csomagot is vinni;
 • praktikus lehet egy kerékpár zár, fürdőruha, törölköző, stb.
 
A közlekedés veszélyes üzem. Erősen javasolt kerékpáros sisak, szemüveg és jó láthatóságú ruházat viselése. Az első védelmi vonal a testünk, hacsak más védőeszközt nem viselünk. Sokan idegenkednek ezek viselésétől, de változnak az idők és pár év múlva ők lesznek kevesebben. Ön lépjen előre most, viseljen legalább védősisakot! Védeni fogja a naptól, a belógó ágakhoz ütődéskor és megmentheti az életét eséskor. Ismeri a mondást: csak annyit költsön sisakra, amennyit az ér, amit beletesz . Ha szívesen teker, akkor szülinap, névnap, Karácsony, tudják … lassan majd összeáll a felszerelés.
 
Ha egy Velencei-tó kör kényelmesen megy, netán „kevés” lenne, joggal merülhet fel pár következő úticél, amit ugyancsak kár lenne kihagyni. Más tájak és látványosságok megtekintése is kerékpárúton, virágillattal bódítva, strandolási lehetőséggel elérhetők:
 • a Balaton keleti medencéje (tihanyi kompozással) kb. 85 km;
 • a Tisza-tó körüli, alapvetően a tó gátkoronáján kiépített kerékpárút kb. 120 km;
 • a Fertő-tó körbe tekerése kb. 125 km;
 • Balaton kör kb. 206 km.
   
Ha netán ez mind „meg volt” vagy már unjuk a tavakat, akkor - a tökéletesen kiépített német és osztrák szakaszoktól indulva - a Duna mellett is örömteli lecsorogni.
 
Aki pedig több teljesítményre és adrenalinra vágyik, azoknak a Velencei-hegységben, a Vértesben vagy az alpesi hágókon a hegyi kerékpározás különböző formái jelenthetnek örömteli beteljesülést. Akárhogy is nézzük, a kerékpározás csodálatos mozgás és élmény - nem véletlenül örökösen trendi és népszerű divat. Találkozzunk a tó körön!

Gugi Krisztián
Készítette: NeoSoft
Fel