Ma 2019. augusztus 24. szombat - Bertalan napja van. Holnap Lajos, Patrícia napja lesz.

Sukorói Ifjúsági Hagyományteremtő Közhasznú Táncegyesület

Sukorói Ifjúsági Hagyományteremtő Közhasznú Táncegyesület
Cím: 8096 Sukoró, Óvoda u. 2/A.
tel: 22/598-007, 30-469-64-86
adószám: 18501939-1-07
számlaszám: 10402159-50505348-56571006
Felelős vezetőjének neve: Hufnágel Erzsébet
 
A tánc varázsa
 
Aki egyszer megízlelte a tánc örömét, annak érzéseket felszabadító hatását, az egész életében kötődik és ragaszkodik hozzá.
Az ember még teste egyenes tartására sem volt képes, amikor ütemes hangokra körültáncolta a tüzet. A tánc egyedi érzésvilágot képez életünkben. A mozgásra való fókuszálás kiszakítja az embert a környezetéből, lelke szárnyra kap, megfeledkezik a külvilágról.
 
A tánc alkalmat teremt arra, hogy barátokat szerezzünk, sőt gyakran mély érzelmi kapcsolatok is kialakulhatnak a partnerek között. Férfi és nő egymáshoz való közeledésének, egymás iránti érzelmei megnyilvánulásának fontos eszköze a tánc. A táncról a kultúránkban többnyire a hétvégi szórakozás, a disco vagy a családi, baráti körben zajló ünneplés, házibuli jut eszünkbe, esetleg valamilyen tánc előadás, amit külső szemlélőként élünk át.
 
Sokan nem tudják, de a Tánc Világnapját Jean-Georges Noverre születésnapjához, április 29-éhez kötik, akit a „Tánc Shakespeare” –jeként emlegetnek. A Levelek a Táncról című híres művében az alábbiakat olvashatjuk:
 
„Költészet, festészet és tánc. Uraim, mindez nem más, mint a gyönyörű természet pontos mása, vagy legalábbis annak kellene lennie.”
 
Az aranyminősítésű SUKIDANCE táncegyüttesben jelenleg is aktív műhelymunka folyik. A mindennapjainkhoz tartozik a már meglévő koreográfiák csiszolása, finomítása; a táncosok egyéni tudásának gyarapítása, új koreográfiák tanulása.
Táncosainkat, - mint az egyesület vezetője és a három koreográfus tanárai: Vajda Levente, valamint az Everdance Táncszínház vezetője, Takács Péter és Lőrincz Sándor koreográfus tanárok- igyekszünk ránevelni arra, hogy a megszerzett biztos tánctudásra, mint szilárd alapra építkezve alkossák meg egyéniségüket, a tánc nyelvén mutassák be önmagukat.
 
Hitvallásunk: folyamatosság – elkötelezettség – minőség, mely fogalmak triásza esetünkben az alábbiakat jelenti:
Folyamatosság: a népi hagyományok továbbvitelében; a néptánc és a népi hagyományok folyamatos kutatásában és ápolásában. Ezen kutatások során feltárt új ismeretek feldolgozása, újjáélesztése, színpadra állítása. Permanens önképzés, a már meglévő ismeretek szinten tartása, törekvés új kompetenciák elsajátítására.
 
Elkötelezettség: a táncegyüttes, mint közösség elkötelezettsége a magyar népi kultúra, néptánc és a hagyományőrzés eszmerendszerének irányában; illetve a tagok elkötelezettsége és odaadó munkája a táncegyüttes irányában.
 
Minőség: próbákon, fellépéseinken, a kutatómunkánk során törekvés a magunkból kihozható maximális teljesítmény elérésére.
 
Emellett a jelenlegi tánccsoport egy igen jó közösség is, ahol a táncosokat szoros baráti kötelékek kapcsolják egymáshoz. Mi ebben a néptánc együttesben szeretjük egymást. Amikor színpadra lépünk, és megszólal a zene, a tánc nyelvén erről a szeretetről vallunk egymásnak, és ennek a vallomásnak a hangjai érintik meg a nézők szívét is. Ettől különleges a mi csapatunk.
Néptánc együttesünk szellemiségét Latinovits Zoltán szavaival jellemezhetjük legpontosabban:
 
„Ne csak majmoljuk az idegen művészeteket, hanem sajtoljuk ki magunkból azt, amiben mindenkitől különbözünk. Mert csakis ezzel hathatunk a világra.”
 
Egyesületünk szeretné még szélesebb körben megismertetni és népszerűsíteni tánccsoportunk eddigi kiemelkedő műsorait, ezért úgy határoztunk, hogy a következő kiadás mellékleteként egy DVD-vel ajándékozzuk meg kedves olvasóinkat.
 
Kérek minden tisztelt olvasót, hogy értékteremtő törekvésünk folyamatosságának biztosítása érdekében, amennyiben módja és lehetősége van, adójának 1%-ával támogassa az idei évben is tánc egyesületünket, hogy teremthessünk valódi értékeket.
 
Minőségi kultúra – minőségi programkínálat – Ez ma a SUKIDANCE
 
Fő területünk a tánc, ezen belül is a néptánc. Művészeti vezetőnk Vajda Levente, a Martonvásári Művészeti Iskola tanára. Az általa irányított néptánccsoport kiváló oktatást kap. A képzés tematikus felépítéssel valósul meg, így nemcsak a táncok koreográfiájának elsajátítása a fő cél, de a táncok történelmi, helyrajzi áttekintése is beletartozik a táncórák rendjébe. A tánccsoport működése folyamatos, heti táncpróbák, felkészülés, és fellépések sorozata. A tánc örömét és szeretetét adjuk tovább egy-egy bemutató alkalmával. Először csak rövidebb lélegzetű, egyszerűbb néptánclépésekből álló előadással jelentünk meg településünkön, majd a reneszánsz évre való felkészülés áttörést hozott egyesületünk, és a tánccsoport életében. A Palotással kezdődött, majd a Magyar verbunk, a Szatmári-és Nyírségi táncok következtek a repertoárunkban, fellépéseinkkel megismertek minket, „nevünk” lett, és az ismertség elindított egy folyamatot, amelynek eredményeként mára, felkérések sorozatát tudhatjuk magunkénak.
Többek között: Az Ezeréves Lovasberény Ünnepségsorozatának keretében megrendezett Néptánctalálkozó, a Pázmándi Falunap, a Németországi Rimstingi Falunap, vagy a Velence-tavi Kistérségi Nyári Játékok nagyszabású rendezvénysorozata, teret adott a bemutatkozásunkra, méltán sikerrel.
 
Munkánk sokszínű, mert nemcsak fellépők vagyunk egy-egy rendezvényen, de önálló szervezéseink is vannak. Házigazdái vagyunk a Sukorói Táncfesztiválnak, amelyet az idén második alkalommal is sikerült létrehozni. A SUKIDANCE TÁNCEGYESÜLET a szervezési munkákban, valamint néptánccsoportunk színpadi produkciókban is megméretteti magát, amely az egyesületi munkánk tükörképe. A néptánc, a népzene, az ehhez kapcsolódó stílusok összehangolása, színpadi megjelenítése, így a rendezvény megvalósulása a Velencei Kistérség folklór palettájának elismert, és a jövőben is elvárt folyamatos rendezvényévé vált. Hagyományt teremtettünk. De hagyományt teremtettünk a kulturális élet más területén is. Az elmúlt évek alatt egyesületünk felkutatta a Sukoró településen élő, vagy a településhez kötődő kortárs alkotókat. Munkánk eredményeként az idei évben harmadik alkalommal szerveztük meg a Sukorói Kortárs Alkotók Kiállítását. Az alkotások, /festmények, kerámiák, fazekas munkák, üveg festmények, vagy éppen grafikák / méltó helyen, a Sukorói Református Templom történelmi falai között mutatkozhattak be a látogatók széles közönségének. A Sukorói Kultúrházban kapott otthont a Pesovár Ferenc Néprajzkutató fotókiállítása és az ehhez kapcsolódó, sokak által látogatott színvonalas és tanulságos előadássorozat, amely méltó helyre emelte a magyar, népi kultúra hagyományőrzését. Ez a kiállítás adott alapot és kiindulópontot egyesületünknek, hogy a néptánccsoportnak a hagyományok követésével saját népi táncruhát készítsen. Mindezt megvalósítva az idei évben 40 garnitúra táncruhával gazdagodott egyesületünk a tánckultúra eme szegmensében. És itt még mindig nem ér véget egyesületi munkánk, hiszen az idei évben Sukoró adott otthont a Velencei-tavi Kistérségi Szüreti Felvonulás és Mulatság rendezvényének. Kilenc település kultúráját, hagyományát sorakoztattuk fel, és mutattuk be, a népzene, a néptánc, a népi játékok, és a népi mesterségek keretében. A Kistérség legnagyobb szőlőfürtjének, a „legszebb” madárijesztőjének, vagy az ősz ízeinek gasztronómiai versenye, és a must-fokolás, mind-mind hódoltak a vidék szüreti hagyományainak. Egyesületünk odaadó és sokszínű munkájának köszönhetően a „szunnyadó kultúra” újra életteret kapott.
Ezt a hasznos munkát szeretnénk folytatni a jövőben is. A műsorok szervezésével az Egyesület minden alkalommal átad a közönségének egy kis történelmet, hagyományokat elevenít meg, továbbad, és szórakoztat is. Feladatunk a tánctanulás mellett az értékteremtés és megőrzés. Terveink mindig vannak, nem magasra törőek, de törekvőek, és azokat szeretnénk is megvalósítani a népi kultúra számos területén, mindannyiunk örömére, és a kultúra értékeiben való gazdagodására.
És eljött a november, amivel a Sukidance életében egy új korszak vette kezdetét. Szakmai megmérettetés várt ránk, ugyanis a Szabadbattyányi Táncfesztivál minősítőjére jelentkeztünk.
A néptánc berkeiben egy szakmai minősítő nagyon nagy megmérettetést jelent egy néptánccsoport számára. A rendezvényen a két éves fiatal egyesület a legjavát adta tudásának, és felkészültségének. Legfiatalabbként, számos idősebb, és régebbi múlttal bíró csoport mellett léptünk színre. Így méltán büszkélkedhetünk a bronz fokozatú minősítéssel, hiszen itt nem a közönség, hanem kizárólag a országosan elismert, kimagasló tudású, szakmai zsűri döntött. Gratulálunk a fiataloknak, megérdemlik a település elismerését.
 
A SUKIDANCE csoport ebben az évben ünnepli 3. születésnapját, amelynek legszebb megvalósulása, a III. Sukorói Szent Iván Éji Táncfesztiválunk lesz. Az „Ellentétek sodrásában” című, dramaturgiai elemekkel átszőtt színpadi megjelenés, igazi színházi hangulatot varázsol a fesztiválra érkezőknek, a maga pergő, dinamikus és újszerű koreográfiával tűzdelt előadásmódjával. / Előzetesen látogassanak el a www. edesvizifesztival.hu honlapra/
Táborozunk a Bakony legszebb helyén található Szépalmán, Olaszországba látogatunk az ifjúsági csoporttal, egy helyi civil szervezet meghívására. Részt veszünk az V. Velence-tavi Nyári Játékok programsorozatában, és a hagyományos Falunapi rendezvényünkön. Nem maradhat el a már újra hagyományos Sukorói Szüreti felvonulás és mulatság sem, de a IV. Kistérségi Szüreti Mulatságon is ott leszünk Gárdony-Dinnyés rendezvényén.
 
Legújabb pályázataink kamatoztatták munkánkat, így az utóbbiak elbírálásával: 2009. decemberében, és 2010. januárjában, a DIA, az ESZA, és az MSZA pályázatain nyert egyesületünk. Ezt a fajta tevékenységünket folyamatosan végezzük, hiszen a sok-sok programot, fellépést, és a kirándulásokat csak ezek segítségével tudjuk megvalósítani.
Önkormányzatunk a kultúra, és valamennyi közös civil szervezeti program megvalósulásának fő támogatója, és pártolója, partner a pályázatok szakmai kivitelezésében, valamint a programok megvalósításában egyaránt.
 
Táncosaink, és a háttérben működő szervezők, művészeti vezetők célja, hogy a mottónknak hangot adva minőségi, de hagyományokra épülő kultúrát közvetítsenek az itt élőknek, és a településünkre látogatóknak, hogy egy közösségi kultúra életre hívásával a település, és a Kistérségben található értékeket bemutassa, és általa bővítse településünk /falunk/ programkínálatát.
 
A tánccsoport eddigi életéről már sokat írtunk a Sukorói Magazin oldalain. Sokat, de úgy gondolom, hogy nem eleget. Van, aki még nem, vagy csak keveset hallott rólunk. Így nem is láthatta táncolni településünk néptáncosait, akikre, mára már méltán büszkék lehetünk. Ezért gondolom úgy, hogy nem elég egy-egy cikk megjelenése a helyi újságban, vagy a fellépéseink számának növelése alkalmainkon. Itt az ideje, hogy egy kedves és szórakoztató bemutatkozó kisfilmet is ajánljunk, és eljuttassunk azok számára, akiket valamelyest érdekel a Sukorói gyökereken alapuló népi tánckultúra őrzése, megújítása, és a modern formát öltő néptáncok bemutatása fiatal táncosaink előadásában. Másfél évvel ezelőtti születésünk óta nagy utat tettünk meg. Újabb és újabb kihívások követték egymást, új tánclépések, és új táncok tanulása, egyre nehezebb koreográfiák, és a felkészülések sokasága tarkította táncos életünk palettáját. A csoport időközben hivatalosan Sukorói Ifjúsági Hagyományteremtő Közhasznú Táncegyesületté alakult. Röviden úgy hívnak minket: SUKIDANCE . Fiataljaink találták ki, nekünk tetszik, reméljük Önök is megbarátkoznak vele. És a név kötelez. Ezért a tánc berkein belül fontos számunkra a jövő, a jövőkép kialakítása és megélése. Hogy jobban megismerjék egyesületünk életét, néhány aktualitást vázolunk Önök elé. Számos lehetőséget céloztunk meg mottónk elérése érdekében. Az elmúlt két hónapban három pályázatot adtunk le, amelyek közül egyet már elnyertünk. A pályázati program címe: A TÁNC EGY HÍD - MI ERRE LÉPÜNK! - stílszerű volt. Nemcsak táncosainkat köti össze a zene és a tánc világa egy közösséggé, de összeköt mindnyájunkat, akiket érdekel a népzene, a néptánc múltja és jövője. Ezt megvalósítandó célként, további pályázataink apropójává vált, hogy a fiatal tánccsoportunknak saját, népi táncruhája legyen. Ezért további pályázati programjaink címét, a - NÉPTÁNCRUHA "retroja" SUKORÓN - elnevezés kapta. Öröm, de egyben nem kis gond, és valljuk be nem kevés pénz 44 táncos teljes "felszerelésének" megteremtése, az anyagiak összegyűjtése. Így egy-egy pályázat elkészítése nagyon fontos, elnyerése pedig nagy lehetőség a fiatal egyesületünk számára.
Várakozásunk a pályázatok elnyerésére reményteljes. Bízunk benne, hogy megvalósulásuk révén, az idei év aktuális és új rendezvényein, valamint, a II. Sukorói táncfesztiválon, táncosaink már saját táncruháikban léphetnek színpadra Önök elé .Programjaink alapján nyilvánvalóvá vált, hogy nagy terveket dédelgetünk. Alkotó és szeretetteljes munkákkal ezek létrehozásán dolgozunk karöltve táncosainkkal, és művészeti vezetőnkkel, Vajda Leventével, a Martonvásári Művészeti Iskola tanárával. Állandó támogatónk a Sukorói Önkormányzat. Vezetése mindent megtesz, hogy a szűkös költségvetés mellett programjaink megvalósulhassanak. És ami a legfontosabb, hogy a csoporthoz tartoznak Önök is valamennyien, sukoróiak, és nem sukorói lakosok egyaránt, mert terveinket, és ezekre épülő programjainkat, a fiatalok jelenét alkotó jövőt a népi tánckultúra berkein belül, mindannyiunk számára életre keltve, csak közösen tudjuk megvalósítani. Kultúránk, a népi tánckultúra megőrzése, ismertebbé válása közös célunk. Önnek, Önöknek is köze van, és köze lesz hozzá. Levelünkkel és a mellékelt CD-vel Házhoz hoztunk Önöknek eddigi életünkből és táncaikból egy kis csokorra valót. Nézzék meg rövid bemutatkozó filmünket, és ha tetszik, amit látnak, a Nyári kulturális programjainkra szeretettel várjuk Önöket
 
Készítette: NeoSoft
Fel