Ma 2019. május 19. vasárnap - Ivó napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

Fűts okosan!

 
Fűts okosan!
 
A települések levegőminőségét, a közhiedelemmel ellentétben, nem csak a közlekedésből és az ipari termelésből származó levegőszennyezés, hanem jelentős mértékben a lakossági fűtés is rontja. Az Agrárminisztérium – együttműködve a Fejér Megyei Kormányhivatallal – a „Fűts okosan!” kampányával ad tájékoztatást a tudnivalókról és a tennivalókról.
 
A fűtési időszakban a legnagyobb egészségügyi kockázatot jelentő, kis méretű szálló por – szakszóval PM2.5 porfrakció – kibocsátásának közel 80 százalékáért a lakossági fűtés a felelős. Magyarországon évente 8-10ezer emberi élet elvesztése függ össze levegő minőségének romlásával.
 
A lakossági fűtés során szükséges figyelembe venni, milyen anyagok használhatóak fel a rendelkezésre álló tüzelő berendezésekben. A fűtés csak száraz tűzifával, vagy pellettel, brikettel történhet. A tűzifa fajtája és nedvességtartalma nagy mértékben befolyásolja fűtési költségeket. A puhafák, mint a fenyő és a különböző gyümölcsfák alacsony fűtőértékük miatt nem alkalmasak a tüzelésre, mivel a tüzelőberendezés és a kémény károsítása mellett a lakosság fűtési költségeit is növelik. A 20 % alatti nedvességtartalmú keményfával (bükk, tölgy, akác és gyertyán) akár 30%-kal is csökkenthetőek a fűtési költségei a lakosságnak, mint a nedves vagy puhafa tüzelő használata esetén.
A hulladékok tüzelőberendezésben történő elégetése tilos. Hulladék égetése esetén mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, veszélyeztetve saját egészségünket, illetve környezetünk egészségét. Hulladéknak minősül a bármilyen kezelt fa (raklap, régi ablakkeret), forgácslap, bútorlap, építési fahulladék, színes ún. fényes papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, használt ruha, fáradt olaj…
 
A télen jelentősen megnő a lakossági közérdekű bejelentések száma is lakossági fűtés okozta levegőszennyezés miatt. Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni, és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel, és a levegőt szennyező tevékenység tovább folytatódik, bejelentését a Fejér Megyei Kormányhivatal Gárdonyi Járási Hivatalához teheti meg. A panaszokat a környezetvédelmi hatóságok vizsgálják ki. Kérjük, lehetőség szerint, próbálja meg dokumentálni (fotóval, videóval) az esetet, illetve tanúkkal támassza alá.
 
Ezeket a problémás eseteket, vitákat persze jobb megelőzni. Figyeljünk környezetünkre, óvjuk együtt a levegő tisztaságát!
 
Fejér Megyei Kormányhivatal
 
 
2018.12.06
Készítette: NeoSoft
Fel